METABOLİZMA MUCİZESİ
Metabolizma, günümüzde çok sık duyduğumuz ve kullandığımız bir kelime. Peki nedir bu bazen hızlı, bazen de yavaş olan metabolizma ?
Yediğimiz besinlerin vücudumuzda enerjiye dönüşmesidir. Vücudumuz aldığı enerjiyi ya harcar ya da depo eder.
Bir de ‘’bazal metabolizma’’ vardır, vücudumuzun uyurken harcadığı minimum kaloridir. Bazal metabolizmanın üzerine günlük harcadığımız kaloriyi de eklersek toplam harcanan kaloriyi hesaplayabiliriz.
Vücut yapısı (yağ kas oranı), cinsiyet, yaş, hormonlar, fiziksel aktivite, yaşam şekli… hepsi metabolizma hızını etkiler.
On yıllık çalışma hayatımdaki tecrübeme dayanarak söylüyorum ki ‘’metabolizma hızlanır’’ , bu sizin elinizde. İlk programa başladığımızda (kilo aralığı önemli değil, obezite veya şişman aralıkta) olması gerekenden daha yüksek kilo aralığında olan birey, diyet programını uygularken düzenli yürüyüşte yapıyorsa daha düşük kilo aralığına indiğimizde diyet programının kalorisini arttırsa bile daha hızlı kilo verebiliyor. Evet inanılmaz değil mi, ben bu örneği defalarca gördüm. Aynı şekilde programımız bitip korumaya geçtiğimizde de kilo kaybı devam edebiliyor. Peki bu nasıl oluyor ?
İşte bu mucizenin sebebi ‘’mitokondri’’
Mitokondriler hücrelerimizde bulunan, tükettiğimiz yiyeceklerden alınan besinleri hücrenin kullanabileceği enerjiye çeviren organellerdir. Kas dokusunda bulunan mitokondri sayısı yağ dokusuna göre daha fazladır. Kas dokusu kullanıldıkça da mitokondrilerin sayısı artar. Yani egzersiz yaptıkça mitokondrileriniz artar, daha fazla kalori yakar, kilo verme hızınız da artar !Sporcuların ve kadınlara göre erkeklerin metabolizmasının daha hızlı olmasının sebebi işte budur ! Hareketsizlik, yüksek kalorili, şekerli, yağlı beslenme ve insulin direncinin oluşması da mitokondrileri azaltır, çalışmasını yavaşlatır. Dolayısı ile de kilo alırız.
Diğer bir önemli nokta da kilo kaybında yoğun egzersizler yerine süreklilik daha önemli. Mesela haftada 2 gün 2 saat yürüyüş yapmak yerine haftada 5 gün 30 dakika yürüyüş yapmak daha hızlı kilo kaybı sağlar çünkü sürekli sıcaklık metabolizmayı hızlandırır.
O zaman sıralayalım metabolizmayı hızlandırmak, kilo almamak, kilo vermek, yaş almamak için ;
Düzenli egzersiz ve günde 30 dakika yürüyüş
Düzenli beslenme : Beslenmede tükettiğimiz gıdaların içerikleri önemli, metabolizmayı hızlandıracak sebze, meyve, lif içeren besinler ile, metabolizmayı hızlandıran protein ağırlıklı, kalsiyum içeren gıdaları tercih etmek. Az ve sık beslenmek, açlığı da ertelememek. Beslenmenizde baharatlara yer vermek.
Düzenli uyku : Biyolojik saatinizi vücudun dinlenmesi için kullanın
Su tüketimi : Hızlı metabolizma için iyi bir dolaşım ve boşaltım sistemi gerekir. En önemli bileşen de sudur. Unutmayın yüzey alanı arttıkça tüketilmesi gereken su miktarı da artar. Günde en az 8 su bardağı su tüketin.
Metabolizma mucizesine, metabolizmanızı hızlandırmanın kendi elinizde olduğuna inanın !