KİLO VERMEK İSTİYORUM !




Kilo Vermek istiyorum ama Nasil?

Beslenmene dikkat ettiğini düşünüyorsun, sağlık problemin de yok ama kilo veremiyorsun? Nerede hata yapıyor olabilirsin veya neleri eksik yapıyor olabilirsin beraber bir göz atalım.

Öncelikle şu soruların cevaplarını kendine vermeni istiyorum.

1 – Günde kaç saat uyuyorsun ? Saat kaçta uyuyor, kaçta uyanıyorsun ?

2 – Güne nasıl başlıyorsun ? Kahvaltı yapıyor musun ?

3 – Su tüketiyor musun ? Su yerine diğer sıvıları daha fazla mı tüketiyorsun ?

4 – Hareket ediyor musun ?

5 – Tüketmediğin, sevmediğin besinler var mı ?

6 – Paket ürünlere beslenmende çok sık yer veriyor musun ?

7 – Gün içerisinde veya gece, yemek yiyip veya atıştırıp hemen ardından yatma veya uyuma alışkanlığın var mı ?

Soruların cevaplarını hadi bir de beraber cevaplayalım, yaptığın hatalar veya eksikler varsa değerlendirelim.

1 – Hepimizin bir biyolojik saati var, sen istediğin saatte yat, istediğin saatte kalk, vücudun sabahın sabah, gecenin de gece olduğunu biliyor, bunu unutma ! Yaşam şeklin evet farklı olabilir veya gece film izlemeyi, kitap okumayı çok seviyor olabilirsin ama uyku saati beden sağlığın için çok önemli. Saatlerini yaşam koşulların içerisinde düzenlemeye ve günde 6-8 saatlik bir uykuya yer vermeye çalış.

2 – Güne kahvaltı ile merhaba de, metabolizmanı uyandığında en geç 1 saat içerisinde çalıştır ! Kahvaltında sağlıklı besinlere yer ver, çeşitlilik sağlamaya çalış, içeriklerini ve sıklıklarını değiştir.

3 – Su tüketmeyi sevmiyor musun ? Beden temizliğini su tüketimin olmadan nasıl yapmayı düşünüyorsun ? Su tükettiğinde “bedenini temizlediğini” düşünürsen su tüketimini kalıcı ve sürekli olarak alışkanlık haline getirebileceğine inanıyorum. Her tuvalete çıktığında kalori yaktığını biliyor musun ? Yani su içtiğinde dolaylı olarak kalori yakıyorsun, bedenini temizliyorsun ve kilo veriyorsun !

4 – Gün içerisinde kaç adım atıyorsun ? Bir günün 1/48ini kendine ayırmaya var mısın ? Sadece 30 dakika yapacağın düzenli yürüyüş ile kilolara elveda diyebilirsin. Önemli olan süreklilik sağlamak ! Sağlıklı beslenirken günde atacağın ortalama min. 8 bin adım bizi hedefe götürecektir.

5 – Tüketmediğin besin grupları var ise onlara alternatif bulmaya çalış. Örneğin sebze yemeği tüketmiyorsan mutlaka salata tüket, et tüketmiyorsan balık veya kurubaklagil tüket, peynir sevmiyorsan yoğurt veya yumurtayı ihmal etme gibi. Beslenmende lif tüketimi çok önemli, günde en az bir ana öğünde sebze veya salataya yer ver, unutma “sağlıklı bağırsak, mutlu metabolizma”

6 – Paketli, hazır gıdaların etiket bilgilerini okumadan tüketme. Senin için ne kadar sağlıklı, neler içeriyor bilgi sahibi ol ve kaloriye aldanma. 1 adet elma ve 1 adet paket dondurma hayal edelim, aynı kalori değerine sahip. Hangisini tercih edersin ? Kalori değerleri aynı olabilir ama içerikleri aynı mı ? Elma lifli, vitamin/mineral, su içeriyor. Diğer paketli dondurmada ise yağ, şeker belki glikoz şurubu, çeşitli katkı maddeleri var. Seçim senin, bedeninin hangisine ihtiyacı olduğuna karar ver.

7 – En önemli sorunların başında da yemek sonrası uyku alışkanlığı geliyor. Gün içerisinde de olsa eğer uyumak istiyorsan önce uykunu al sonrasında besin tüketimini yap. Uyuduğunda vücudun bazal metabolizma ile çalıştığını bil ve vücuduna lütfen yük yapma. Uyku esnasında tüm organların dinlenmesi gerekir, eğer uyumadan hemen önce beslenirsen dinlenmesi gereken zaman diliminde mide ve bağırsağını çalıştırmış olursun. Uykunun da bir çeşit besin olduğunu unutma ! Keyifli ve sağlıklı günler dileriz ..